Bahannya
2 ekor ikan bawal (dibersihkan dan diperap dengan seulas bawang putih, sedikit halia dan kunyit dan sedikit garam yang telah ditumbuk kesemuanya)
1 labu bawang besar(potong bulat)
3 ulas bawang putih(mayang)
Sehiris halia(potong kecil memanjang)
Lada benggala atau pun lada merah
Tomato
3 sudu besar cuka
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit air
Gula dan sedikit garam
Caranya
Goreng ikan seperti biasa. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang putih dan halia biar naik bau.
Masukkan bawang besar dan serbuk kunyit. Kacau seketika.
Masukkan cuka dan sedikit air. Tambahkan gula dan sedikit garam(biar ada rasa sedikit manis untuk seimbang dengan masamnya cuka.
Masukkan lada dan tomato.
Masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
Biarkan sekejap dan diangkat.
p.s..Kita juga boleh menggunakan 1/2 sudu teh biji sawi dalam tumisan bersama bawang putih dan bahan lain.
Sedapnye..boleh cuba ni
ReplyDelete