Bahan-bahannya
2 cawan makaroni(rebus dan toskan)
350gm daging segar dicincang/kisar
6 ulas bawang merah(kisar)
3 ulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
2 sudu besar serbuk kari daging
Setengah cawan bawang goreng
4 biji cendawan butang tin(saiz besar, kak guna jenama Red..halal jakim)(potong nipis)
Daun sup dan daun bawang(potong kecil)
Sebiji lada benggala(dadu)
Setin susu cair
3/4 tin air
5 biji telur(pukul dengan garfu)
100gm mozarella(diparut)
Serbuk lada hitam
Sedikit gula dan garam
Minyak untuk menumis
Caranya
Tumis bawang merah, putih dan halia hingga wangi.
Masukkan daging dan kacau sehingga kelihatan masak.
Masukkan juga serbuk lada hitam secukupnya.
Masukkan sedikit gula dan garam.
Masukkan air dan biar mendidih sekejap. Angkat.
Masukkan bahan tumis ke dalam makaroni. Gaul biar serata.
Masukkan susu cair.Gaul.
Masukkan sebahagian mozarella parut, daun bawang/sup, bawang goreng, cendawan dan lada benggala.
Tuangkan kesemuanya ke dalam bekar tahan bakar dan curahkan telur biar kena kesemua permukaan.
Tabur lebihan mozarella, bawang goreng, daun bawang, lada benggala dan cendawan butang.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 170 - 180C selama 50 - 60 minit atau sehingga masak.
wahhhh...sedapnya... pernah sekali je buat.. en suami x suka... malas lak semata2 nk mkn sorang2... tumpang mkn umah kak yah boleh? hehehehhe
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletemakaroni bakar tu nampak sedap la kak..
datanglah rumah..yang sebenarnya kak pun tak makan ia juga...
ReplyDeleteHehehe petang td br buat.
ReplyDeleteOklah....org kata sekadar merasa makaroni bakar.
http://rosechocolate2u.blogspot.com
http://cap-min.blogspot.com
salam..kalo letak cheddar cheese ok x???
ReplyDelete