translate

Thursday, 23 May 2013

Muffin Blueberry


Bahan-bahannya
2 biji telur
225 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
125 gula kastor
125 ml susu segar
150 gm mentega
1 sudu teh vanilla
Blueberry filling secukupnya

Caranya
Ayak tepung dengan baking powder sebanyak 2 kali.
Panaskan dan cairkan mentega dengan api yang sederhana.  Tutup api,
Pukul telur dengan garfu dan masukkan ke dalam susu segar.
Masukkan juga mentega tadi.  Kacau dengan senduk,
Masukkan gula, tepung,  dan vanila.  Kacau lagi.
Biarkan seketika(20 minit)
Masukkan sedikit adunan ke dalam kertas cupcake dan letak sedikit blueberry filling dan penuhkan 3/4 dari bekas tersebut.
Bakar selama 20 - 25 minit dengan suhu 190C atau kesesuaian oven masing-masing.

4 comments:

  1. salam kak yah..

    em, telan air liur tengok filling yang melimpah tu..heheh..

    ReplyDelete
  2. saya dah cuba..memang sedappp..terima kasih puan..

    ReplyDelete
  3. Nnt sy pun nak cuba resepi kak yah..tq kak

    ReplyDelete