2 tin susu cair
1 tin air dari buah dalam tin
1 biji telur dipukul dengan garfu
beberapa kuntum bunga cengkih
Gula
Sedikit garam
Campurkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga mendidih (bila nampak sekali mendidih terus matikan api..jangan berketul)
Agar-agar
10gm agar-agar serbuk
800ml air
4 ketul(kecil) gula batu
Gula (3 senduk kecil)
Masak agar-agar bersama air dan gula batu dan gula sehingga kesemuanya hancur dan bolehlah dibahagikan dalam beberapa bekas dan warnakan mengikut warna masing-masing
Kastad
3 sudu besar tepung kastad
1/2 gelas susu cair
2 1./2 gelas air
3 sudu besar gula
Kacau semuanya atas api yang perlahan sehingga pekat dan mendidih dan sejukkkan dalam bekas.
Agar-agar yang telah beku dipotong kecil-kecil, begitu juga dengan kastad.
Campurkan kesemuanya dan ditambah juga dengan buahan tin dan juga ais kiub.
sedapnya....tahan mata ye..tak mo tgk lama2....
ReplyDeleteSodap tu.. puding cocktail kegemaran kami sekeluarga :)
ReplyDelete