translate

Monday, 21 July 2014

Sagupal

Bahannya
1 cawan sagu halus(rendam sekejap dalam air dan titikkan dengan pewarna pewarna merah)
1 ulas bawang merah(mayang)
1/2 inci halia(mayang halus)
1/2 sudu besar halba
2 cawan santan
Sehelai daun pandan
4 sudu besar gula
Secubit garam
Pewarna merah
1 sudu teh tepung jagung.(bancuh dengan sedikit air)

Panaskan air secukupnya sampai mendidih.
Toskan sagu dan bulatkan dengan cara mengepalnya dengan tangan kita.
Masukkan ke dalam air yang mendidih dan tunggu sehingga ianya timbul baharulah diceduknya.
Toskan.
Masak santan bersama daun pandan, bawang, halia dan halba.
Masukkan gula dan sedikit garam.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan bila sekali mendidih terus di angkat.
Campurkan dengan sagu tadi.

No comments:

Post a Comment