translate

Friday, 20 March 2015

Cara Membulatkan Roti

Resepi
500 gm tepung roti
400 gm tepung gandum
5 sudu besar shorterning
4 sudu besar susu pekat
2 biji kuning telur
1 peket mauripan(11 gm)
1 sudu teh vanila
3 sudu teh bread improver
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar ovellete
2 sudu teh garam
520ml air sejuk
4 ketul kiub ais
Pandan emulco(pilihan)

Masukkan semua bahan kecuali garam dan shorterning ke dalam Bread Maker atau boleh juga pengandun kek(guna mata uli roti)
Bila bahan bahan sedikit teradun masukkan shorterning dan garam..  Adun sehingga roti elastik.
Masukkan ke dalam mangkuk dan perap selama 1 jam.
Tumbuk bagi mengeluarkan angin.
Bentukkan roti mengikut kesukaan.
Bakar selama 25 minit dengan suhu 180C.

4 comments: