Oooooppp Sorry.. Gambar ambil dengan hp aje, tapi nak kongsi juga resepi tepung Pelita yang cukup SEDAP ni..Terlebih dahulu terima kasih buat kawanku Cikgu Sherita Ismiah Ismail atas sumber resepinya.
Bahannya
Lapisan hijau(A)
2 1/3 cawan tepung beras
16 cawan air
1/2 sudu teh kapur
10 helai daun pandan(blender dengan air tadi dan tapis)
Campurkan semua bahan biar sebati dan kacau atas api yang sederhana sehingga pekat dan berkilat.
Bahagian putih(B)
1 cawan tepung beras
8 cawan santan(ambil 2 cawan santan pekat dan campur 6 cawan air)
1/2 cawan gula pasir
Secubit garam
Campurkan semuanya dan kacau atas api yang sederhana hingga pekat.
Bahan (C)
Gula pasir secukupnya.
Masukkan 1 1/2 sudu teh gula pasir dalam setiap bekas/mangkuk plastik.
Tuang lapisan hijau ke dalam bekas yang berisi gula pasir tadi. Biarkan seketika.
Tuang lapisan bersantan di atasnya. Sejukkan.
Tipsnya...Selepas kita menuang yang hijau, barulah kita mula memasak yang bersantan.
No comments:
Post a Comment