translate

Thursday, 26 March 2015

Mee Goreng

Bahannya
1/2 kilo mee(basuh dan toskan)
5 ulas bawang putih(tumbuk kasar)
3 biji cili padi(tumbuk kasar)
2 biji telur
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cili giling
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar kicap manis
Udang segar
Isi ayam
Cili merah
Sayur sawi(potong kecil)
Daun sup/bawang
Lada sulah
Sedikit garam, gula dan bahan perasa
Limau nipis
Sedikit air

Caranya
Tumis bawang putih dan cili padi dengan sedikit minyak.
Bila berbau wangi, masukkan cili giling.  Kacau seketika.
Pecahkan sebiji telur dan kacau.
Masukkan udang dan isi ayam serta kenakan ia dengan lada sulah...Kacau seketika.
Masukkan sos tiram, tomato, cili dan kicap.  Masukkan juga sedikit sahaja garam dan gula.  Jika mahu masukkan ajinomoto.
Masukkan sedikit air.  Bila mendidih masukkan sayur dan mee.  Masukkan segera sebiji lagi telur.
Kacau dan gaul biar serata.  Masukkan cili merah dan daun sup.  Tambah rasa jika perlu dan perah juga dengan sedikit limau nipis.  Boleh diangkat.

Tips..semasa memasukkan telur yang kedua ketepikan sedikit mee dan bila nampak telur hampir berubah warna putih telurnya gaul bersama mee yang berada di dalam kuali tersebut.

No comments:

Post a Comment