translate

Friday, 11 January 2013

Krim Puff dan Prosesnya

Cairkan mentega bersama air dan masukkan tepung gandum.  Kacau sehingga adunan berminyak dan tidak melekat di periuk. ( guna api sederhana dan lebih kurang 10 minit).  Angkat dan sejukkan.

Masukkan telur dan vanilla ke dalam adunan

Putar adunan dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan sebati

Masukkan adunan ke dalam paping beg yang telah dimasukkan nozel untuk bunga krim puff dan paip ke dalam loyang yang telah disapu margerin dan di alas dengan kertas kek.  Bakar dengan suhu 200C selama 30 minit.
Untuk intinya...(rujuk resepi dan caranya
Tak perlu belah kulit..sekadar cucuk inti ke dalam kulit krim puff(guna nozel yang muncungnya lebih kecil..jangan terlalu kecil, nanti susah nak keluar..)

Kulit Krim Puff
300gm tepung gandum
250gm mentega
4 cawan air
4 biji telur
2 sudu teh vanila

Masak air bersama mentega sehingga hancur kemudian masukkan tepung .
Kacau sehingga tidak melekat di dinding periuk.
Angkat dan sejukkan.
Masukkan telur dan putar sehingga sebati adunan tersebut(sekejap aja)
Masukkan dalam paping beg dan dengan nozel untuk cream puff paipkan pada loyang yang telah disapu margerin dan dialas kertas kek.
Bakar selama 30 minit dengan suhu 200c atau bergantung pada oven masing-masing. (suhunya biar panas sedikit daripada bakar kek)
Apabila kekuningan bolehlah diangkat dan disejukkan atau kalau saya lebih mudah ketika panas kita masukkan krim kerana kulit cream puff tidak perlu dibelah dengan pisau...Masukkan krim kedalam nozel jenis muncung tajam dan cucukkan pada kulit krim puff.

Cream
400ml susu segar..kalau nak guna susu cair pun okey..tapi susu segar lebih sedapppp.
3 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar gula
2 biji telur
sedikit garam
1 sudu besar mentega.

Masak kesemuanya sehingga pekat dan sejukkan.
Masukkan dalam paping beg asing dan masukkan dalam belahan kulit puff tadi.


Inilah hasilnya..walaupun tak la cantik sangat tapi bolehlah untuk makan bersama keluarga....Selamat mencuba!!!!!!

16 comments:

  1. Salam kak yah..cam mudah jer k.Yah buat step by step tp sy tak juga trbuat2..hihi.
    Terima kasih atas poengkongsiaan ini..InshaaAllah,nanti nk cuba gak.

    ReplyDelete
  2. Bnyk2 kuih, krim puff la yg paling kakpb takut nk buat. Ntah knpa tak yakin. Tp tgk pd kakyah punya cara tu, mcm yakin boleh buat. Tq ye kongsi disini.

    ReplyDelete
  3. Salam. Kak yah dah ajar a sampai z. Mesti jadi cream puff ini kalau buat ikut step yang kak yah ajar. Tk kerna sudi berkongsi.

    ReplyDelete
  4. Salam. Kak yah dah ajar a sampai z. Mesti jadi cream puff ini kalau buat ikut step yang kak yah ajar. Tk kerna sudi berkongsi.

    ReplyDelete
  5. Dulu2 kami x pakai nozzle cuma guna sudu kecil dan pusing2 kan skrg senang lagi. Timer kasih

    ReplyDelete
  6. peberet nih tp ziey xberani buat..xpe nnti cuba yang akak nyer resepi nih..

    ReplyDelete
  7. salam... cantiknya krim puff akak.. Jue memang suka makan tp dulu pernah buat masa sekolah konon belajar buat tp yg jadi masalah masa kacau tepung dalam periuk dan ketika masukkan telur.. Memang xmenjadi mungkin Jue buat salah step. Sekarang bila tengok cara akak buat baru faham. Nanti nak cuba la harap kali ni menjadi wpun fobia dah btahun2.. Mintak copy resepi dan terimakasih ye akak utk resepi dan cara2nya..

    ReplyDelete
  8. salam..dah ntgok brbrpa kali..masih blm bt lg..hihihi..dlm ada kerajinan nk cuba bt..tq berkongsi resipi.. singgah link ni ya http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Salam kenalan.respi yg bagus siap step lagi.tq berkongsi utk sy cuba

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum kak yah saya dh cuba sedap sangat.terima kaaih kak yah.anak2 suka makan.mula-mula takut jg.tapi dh cuba syok sangat menjadi.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum kak yah saya dh cuba sedap sangat.terima kaaih kak yah.anak2 suka makan.mula-mula takut jg.tapi dh cuba syok sangat menjadi.

    ReplyDelete
  12. Assalam kakyah, terima kasih atas perkongsian ilmu ..mmg nk buat tapii x ada keyakinan...insyaallah... bila tgk step by step cam senang npk... zila66

    ReplyDelete
  13. As salam kak yah...terima kasih dah berkongsi ilmu...sedap jer tengok ....insyaallah nanti di cuba buat

    ReplyDelete
  14. Sedap nie nanti kena try nom nom

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum kak yah, tqvm atas semua resepi yg dikongsikan, saya mohon share n copy ya kak, semoga pahala berpanjangan hingga ke Jannah. Amin.

    ReplyDelete