Setengah kilo mee(dibasuh dengan air panas dan ditoskan)
400gm udang segar(sebahagian dikupas kulitnya dan selebihnya bersama2 kulitnya)
2 sudu besar udang kering(kisar)
4 ulas bawang merah(kisar)
6 ulas bawang putih (kisar)
2 batang serai(potong kecil dan kisar)
2 sudu besar cili giling
3 biji ubi kentang(saiz besar) direbus dan dihancurkan
1/2 kiub tomyam
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Tumis bahan kisar dan juga cili giling hingga naik wangi. Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Masukkan kiub tomyam.
Masukkan air mencukupi dan juga ubi kentang. Masukkan gula dan garam.
Bila mendidih masukkan udang. Biar sampai masak.
Bahan hiris
Sawi(potong dan celur)
Tomato(belah 4 dan celur)
Fish cake(goreng dan potong nipis)
Telur rebus
Cili merah(hiris nipis)
Limau nipis
Bawang goreng
As salam KakYah...kita baru je makan mee udang tapi version nie yang ada serai dan kuib tonyam belum lagi. Haha lepas nie boleh lah cuba resepi KakYah pulak.
ReplyDeletemee udang yang sedap..salam maulidur rasul =)
ReplyDelete