translate

Tuesday, 8 January 2013

poli

3 cawan ubi kayu yang telah diparut(sukatan tak kisah..banyak mana pun ok)
Plastik tahan panas
Steppler

Masukkan ubi kayu parut ke dalam plastik dan disteppler agar ubi tidak keluar masa proses merebus nanti..
Rebus dalam air yang banyak selama 45 minit -1 jam atau sehingga masak
Keluarkan dan sejukkan
Potong dan digaul dengan kelapa parut muda yang telah dicampur dengan sedikit garam.
Boleh dihidangkan juga bersama air gula merah atau juga air gula melaka.


Air gula merah
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
Daun pandan
Masak kesemuanya di api api mendidih.


2 comments:

  1. Sedapnya...dah berzaman rasanya tak makan poli...

    ReplyDelete
  2. errrmm,,,,sedapnya poli ni Kak Yah..lama dah x mkn ni..vinduuuuuuuuuu...

    ReplyDelete