4 cawan tepung beras
2 cawan gula
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil yis
2 peket Eno
Pewarna makanan
Cara-caranya
Nasi diblender bersama air hingga hancur.
Kemudian masukkan gula, tepung beras dan yis, diblender lagi sampai sebati.
Keluarkan dan simpan dalam bekas bertutup.
Simpan semalaman.
Keesokkannya kacau semula adunan tersebut sehingga sebati dan masukkan Eno. Kacau.
Bahagikan adunan kepada beberapa bekas dan bolehlah dimasukkan pewarna mengikut kesukaan.
Panaskan pengukus. Buka api kuat.
Apabila air betul-betul menggelegak(mendidih) kukuslah apam menggunakan acuannya. Kukus selama 10 minit.
canteknya kaler maler...
ReplyDeletelawalah kak Yah...
ReplyDeleteCntik....:-)
ReplyDeletecantiknyeee..^_^
ReplyDeleteTimer kasih bleh cuba nanti
ReplyDeletecantiknya..masa kukus api perlahan ke kuat?
ReplyDeletekukus api kuat..tapi jangan kuat sangat sekadar kita tahu air dlm pengukus tu mendidih...
DeleteKak..tu guna yis kering ke basah...
ReplyDeletekakyah guna yis kering
DeleteKak eno tue yg slalu org minum lps mkn tkt kembong prt erk..wane biru ker kak
ReplyDeleteKak eno tue yg slalu org minum lps mkn tkt kembong prt erk..wane biru ker kak
ReplyDeleteyang tanpa perisa
Delete