Sumber Resepi
Shahriah Abdullah Masterchef Malaysia
Bahan-bahannya
250gm mentega
220gm gula kastor(kak guna 200gm)
5 biji telur
100ml susu segar
1 sudu teh vanila
bahan ayak
280gm tepung kek
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
400gm cempedak(kak guna 350gm dan kak blender)
Pukul mentega bersama gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Putar. Masukkan vanila.
Masukkan berselang seli antara tepung dengan susu. Putar kelajuan sederhana. Masukkan juga cempedak. Putar perlahan biar sebati.
Sapu loyang dengan margerin dan alas dengan kertas kek. Bakar selama 50 - 60 minit dengan suhu 180C(bakar dengan api bawah dulu selama 15 minit dan seterusnya api atas bawah baki selebihnya)..dan yang penting panaskan dahulu ketuhar sebelum masukkan kek.
Cara-cara menghasilkan tepung kek
..untuk mendapatkan secawan tepung kek, kita hendaklah mencampurkan 3/4 cawan tepung gandum dengan 1/4 cawan tepung jagung..ayak..Sukatan ini boleh diperbanyak mengikut sukatan resepi kita.
No comments:
Post a Comment