translate

Tuesday, 15 January 2013

Kuih Lapis Keladi

5 cawan santan(1 1/2 cawan santan pekat dicampur dengan air bagi menjadikan 5 cawan santan)
1 cawan gula
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
Perisa keladi
Pewarna makanan
Sedikit garam

Panaskan santan dan gula sehingga gula menjadi hancur.  Sejukkan.
Panaskan periuk pengukus dan pastikan air menggelegak/mendidih dengan api yang kuat.
Masukkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam santan.  Masukkan juga garam dan perisa keladi.
Bahagikan adunan kepada 2 bekas yang berasingan.  Satu bahagian masukkan setitik pewarna puple dan dalam bekas yang satu lagi satu sudu teh pewarna puple tersebut..
Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan kukus setiap adunan secara berselang seli selama 5 atau 7 minit.  Bagi lapisan terakhir kukus selama 10 - 15 minit.
Keluarkan dari pengukus dan sejukkan dan boleh dikeluarkan kuih tersebut dari loyang,

2 comments: