translate

Saturday, 19 January 2013

Mee Sizzling

Bahan-bahannya
5 keping mee sanggul (rendam sekejap dan toskan)...untuk 3 orang..tapi kat rumah ni hanya untuk 2 orang makan....tu pun tak cukup..huhuhuhu...
4 ulas bawang putih(ketuk dan potong kecil)
Seinci halia(mayang halus)
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
3 biji cili kering(potong beberapa bahagian)
Udang segar(buang kulit dan dibiarkan ekornya)
Isi ayam(potong nipis)
3 biji tomato(belah empat)
Beberapa keping cendawan hitam(potong kecil)
Beberapa batang sayur sawi(potong kecil)
Carrot(potong memanjang)
Telur
Serbuk lada hitam
Gula dan garam
1 sudu besar tepung jagung(bancuh dengan sedikit air)
Air secukupnya untuk kuah..3 atau 4 cawan
Minyak untuk menumis

Bahan Penting
HOT PLATE

Cara-caranya
Panaskan minyak dalam kuali  dan tumis bawang putih sehingga sedikit kekuningan.  Segera masukkan halia dan cili kering.  Bila wangi semuanya, masukkan ayam dan udang.  Kacau seketika.  Masukkan sos tiram dan kicap.  Masukkan air dan juga cendawan.  Masukkan gula dan sedikit garam.  Masukkan bancuhan tepung jagung.  Kacau dan ianya sedikit pekat.  Ketepikan.

Panaskan hot plate dan masukkan sedikit mee sanggul ( bahagikan kepada 3 atau 2 bahagian dan kuahnya serta bahan2 lain pun bahagikan agar mencikupi).  Masukkan kuah.  Pecahkan sebiji telur ke atasnya.  Masukkan sayur sawi dan carrot.  Masukkan tomato dan serbuk lada hitam.  Kacau-kacau sedikit agar sayur dan tomato kena kuahnya.  Bila nampak sedikit layu bolehlah diangkat.

KALAU TIADA HOT PLATE BOLEHLAH BUAT SEPERTI BIASA IAITU APABILA KUAH PEKAT MASUKKAN SAYUR2 DAN TOMATO SERTA LADA HITAM.  PECAHKAN TELUR DAN AKHIRNYA MASUKKAN MEE SANGGUL..DAN BOLEHLAH DIHIDANGKAN DALAM BEKAS YANG BERSESUAIAN.


6 comments:

  1. emm.., sedapnya... dah lama tak mkan mee sizzling...

    ReplyDelete
  2. Salam, akak, ana mohon share ya...syukran

    ReplyDelete
  3. K'Rogayah,mohon share resepinya ya..syukran

    ReplyDelete
  4. yammy... lme da x mkn sizzling,, kalo dlu rjin sgt mkn ngn kwn rapat tp skrg..sume 2 da xad ag...hye tgl memori... tp ap2 pon mmg t'liur a tgk sizzling nie...

    ReplyDelete