translate
Wednesday, 14 August 2013
Kek Coklat
Bahan-bahannya
200gm tepung gandum diayak 2 kali
100gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonat
3 biji telur
200gm gula pasir halus
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas
Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking powder dan soda bicaobonat.
Pukul telur bersama gula hingga kembang.
Masukkan susu dan minyak. Pukul lagi.
Masukkan tepung. Putar sebati
Masukkan air panas. Kacau biar berkilat.
Panaskan ketuhar dengan suhu 180C
Alas loyang dengan kertas kek dan masukkan adunan.
Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.
Toping
2 sudu besar margerin
6 sudu besar susu pekat manis
6 sudu besar serbuk koko
Air panas secukupnya untuk melikatkan adunan
Tuang toping ke atas kek dan taburkan dengan coklat rice
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Assalam kak yah...Toping tu dmasak atas api ke? Sudu Besar tu akk gune sudu mkn tu ke?
ReplyDeletetopping tu sekadar kacau dengan air panas tu aje..letak sikit aje... sudu tu kak guna sudu besar ,,sudu sukatan kek..
Deletesalam kak yah..
ReplyDeleteselamat hari raya..kek coklat memang sedap dimakan..
sedapnya nampak kek coklat tu kak Yah macam nak buat je..
ReplyDeleteCik Yah, tumpang tanya. 200gm tu agak agak dalam 1 cwn ke macam mana? 100gm tu pun macam mana?
ReplyDelete