translate

Tuesday, 20 August 2013

Biskut Suji

Bahannya
1 tin kecil minyak sapi (200gm)
400 - 500gm tepung rose kuning
130gm gula asing
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Pewarna merah dan hijau
Gula kastor untuk salutan

Ayak tepung rose kuning dengan baking powder dan soda bicarbonat.
Pukul minyak sapi, gula asing dan asen vanila hingga sebati.
Masukkan tepung dan uli biar menjadi doh yang lembut.
Bahagian kepada 3 ketulan.
Dua daripadanya warnakan setiap ketul dengan warna tersebut(kesukaan)
Ambil sedikit daripadanya dan digolek menjadi batang yang memanjang.
Buat sama besar dan panjang untuk setiap warna.
dua daripadanya dirapatkan dan satu lagi diletak di atasnya.
Golek-golekkan supaya nampak melekat dan bercantum.
Potong sama ukuran dan dengan menggunakan tapak tangan golek-golekkan supaya menjadi bulatan seperti guli.
Bakar atas dulang pembakar selama 25 minit dengan suhu 180C.
Sejukkan sebelum digolekkan dengan gula
Simpan dalam bekas kedap udara.


2 comments: