translate

Friday, 16 August 2013

Kek Marble

Bahannya
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu besar susu tepung.
1 cawan gula kastor
1 cawan margerin
1 sudu teh esen vanila
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
Pewarna merah dan hijau

Caranya
Ayak tepung gandum dan tepung jagung bersama baking powder
Pukul gula dengan margerin hingga kembang.
Masukkan telur dan dipukul lagi biar kembang
Masukkan esen vanila, 
Masukkan tepung .  Putar dengan kelajuan sederhana..
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian, Tambahan sedikit pewarna mengikut kesukaan dan satu bahagian biarkan kosong.  Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu margerin dan dialas dengan kertas kek secara berselang seli sehingga habis.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar dengan suhu 180C selama 45 minit.
Seperti biasa bakar guna api bawah dahulu dan bila berbaki 30 minit barulah dibakar guna api atas dan bawah. 

3 comments:

  1. Kek dlu2 ni kak....mmg sedap dan wangi jer...:-)

    ReplyDelete
  2. Kek nie makan panas2 sedap kan ngan bau nyer yg harum fuhhh mmg best :D..

    ReplyDelete
  3. selalu dok makan kek yang ada keju..jarang2 berubah kek orang2 tua..nostalgia jugak..

    ReplyDelete