translate

Monday, 19 August 2013

Pisang Cheesecake

4 biji telur..asingkan
200gm gula perang
1 cawan minyak masak
50gm gula kastor
1 1/2 cawan pisang yang telah dilecekkan
1 sudu teh esen vanilla
50gm walnut cincang
50gm kismis hiris halus

Bahan-bahan yang diayak bersama
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung 
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh beking powder
1/2 sudu teh garam

Kuning telur diputar bersama gula perang hingga kembang.
Dengan menggunakan senduk, masukkan minyak masak,  pisang dan esen vanilla.  Kacau biar rata.
Masukkan bahan yang diayak tadi.
Masukkan walnut cincang dan kismis dan gaul rata hingga sebati dan ketepikan.

Putih telur diputar hingga kembang dan beku.  Masukkan gula kastor dan putar lagi hingga beku dan berkilat..

Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan yang pertama tadi dan kacau hingga sebati
glis tin pembakar dan alas dengan kertas kek yang dibiarkan terlebih  dari ketinggian loyang dan bakarlah kek kita selama 1 jam dengan suhu 180 C

Lapisan krim keju
250gm krim keju
70 gm gula halus
1 biji telur 
20gm tepung gandum
25ml air


Putar krim keju bersama gula hingga sebati.
Masukkan telur, putar hingga kembang.
Masukkan tepung dan air, putar biar sebati

Apabila kek sudah masak tuang adunan krim keju ke atasnya(simpan 2 sudu besar untuk marble)
Campurkan dengan sedikit pewarna pada lebihan adunan tadi dan buat lakaran marble di atasnya..
Bakar selama 15 minit.
Keluarkan dengan menggunakan lebihan kertas tadi(biar kek sejuk dahulu sebelum dikeluarkan.

Untuk cara melorek marble

http://dapurkakyah.blogspot.com/2013/03/green-velvet-cheese-cakestep-by-step.html



3 comments:

  1. Hasil tangan Kak mmg menarik.. Sayang rasa nyer nk mkn cantik :)

    ReplyDelete
  2. tungu ada pisang nak buat cenggini gak menarik lah

    ReplyDelete