Setengah ekor ayam(potong mengikut kesukaan)
1 labu bawang besar(kisar)
5 biji bawang putih(kisar)
Seinci halia(kisar)
2 inci lengkuas(kisar)
3 batang serai(kisar)
Seinci kunyit(kisar)
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar ketumbar(goreng kering dan kisar)
1/2 sudu besar jintan manis(goreng kering dan kisar)
1 sudu besar jintan putih(goreng kering dan kisar)
1 sudu teh paprika
2 sudu besar cili giling
2 sudu besar rempah kari Babas/Alagapas
3 sudu besar tepung jagung
Sebiji telur
Daun kari
Sedikit cuka(1 sudu teh)
Garam dan perasa secukupnya
Ayam dibersihkan dan ditoskan.
Campurkan semua bahan kisar, paprika, cili giling , lada hitam dan rempah kari babas/alagapas pada ayam dan ditambah dengan sedikit cuka, sedikit perasa dan garam secukupnya.
Masukkan telur dan daun kari. Gaulkan pada ayam tersebut.
Masukkan tepung jagung dan gaul serata.
Perap selama 4 jam.
Goreng dengan minyak yang banyak dengan api yang sederhana sehingga keperangan atau masak.
As salam lama tak singgah komen di sini....saya suka ayam berempah makan tak jemu.
ReplyDelete