Bahan-bahannya
7 biji kuning telur
Pewarna kuning
500ml air
250gm gula
10 biji gula batu
sebatang kulit kayu manis
Sehelai daun pandan
Caranya
Kuning telur dan sedikit pewarna kuning dipukul dengan garfu dan ditapis. Biarkan selama setengah jam.
Masukkan ke dalam bekas/botol roti jala atau buat kelongsong daun pisang..
Masak air bersama gula, gula batu,kulit kayu manis dan daun pandan . Biarkan sehingga mendidih dan keluarkan kulit kayu manis dan daun pandan tersebut.
Kiraikan kuning telur tadi ke dalam air gula yang sedang mendidih (kalau guna botol roti jala kita hendaklah picit botol tersebut untuk telur keluar dari muncung roti jala.
Menggunakan garfu atau sebagainya kacau-kacau sedikit jala mas yang ada dalam air mendidih tersebut. Angkat dan toskan. Lakukan proses ini sehingga adunan telur kita habis. Toskan selama yang boleh dan kiraikan untuk dihidangkan bersama bahan tabur dan sosnya.
Sos/Kuah
3/4 tin susu cair
1/2 tin air
2 biji kuning telur(pukul dahulu dengan garfu)
1 sudu besar tepung kastad(bancuh dengan sedikit air)
1 sudu teh vanila
Gula pasir secukupnya
Sehelai daun pandan
Sedikit garam
Masak kesemuanya atas api yang perlahan sehingga mendidih.
Bahan-bahan Tabur
Pisang mas yang digoreng(sapu dahulu dengan minyak sapi(kak guna pisang salai aje)
Buah gajus
Ceri
Kismis
Prum(kak tak masukkan)
Kurma
No comments:
Post a Comment