translate
Thursday, 15 August 2013
Puding Tapai Ubi Kayu
Bahan-bahannya
1/2 bungkus agar-agar bertali yang beratnya 37.5gm
1000ml air
Masak agar-agar hingga hancur dan bahagikan kepada 2 periuk.
Lapisan bawah dan atas
1 cawan susu cair
300gm tapai ubi
2 biji telur
2 sudu besar tepung kastad
2 senduk gula
Sedikit garam
Masukkan semua bahan dalam blender dan kisar hingga hancur.
Masukkan ke dalam agar-agar yang sedang mendidih. dan kacau sehingga pekat,
Masukkan sebahagiannya ke dalam loyang dan sebahagian lagi rendam periuk dalam air panas.
Biarkan yang dalam loyang itu membeku bahagian atasnya.
Masak agar-agar periuk kedua dengan(lapisan tengah)
Sebungkus cendol(ditoskan airnya)
Lokcong(rupa parasnya seakan cendol tapi bewarna merah)..toskan airnya
Secawan susu cair
Pastikan agar-agar mendidih semula terlebih dahulu baharulah dimasukkan bahan-bahan tersebut.
Tuang perlahan-lahan ke atas agar-agar yang membeku tadi.
Biarkan beku sedikit.
Masukkan agar-agar yang pertama tadi pada lapisan kedua dan biar ia membeku.
Lapiskan dengan kristal jelly(nasihat kak tak perlu)..kak sekadar ingin mencuba..ternyata ianya agak menyukarkan kita untuk memotongnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
assalam, sedapnya..
ReplyDelete