translate

Thursday, 24 October 2013

Kek Butter Cheese

Butter Cheese Cake
Sumber : Rohaimi Ahmad
Terima kasih pada Rozilah Abdulah kerana tagkan resepi kek ini pada kak yah.

Bahan2nya;

100gm butter + 200gm cheese
180gm gula halus
4 biji telur gred A
250gm tepung gandum
50gm susu tepung
50ml susu cair(kakyah guna susu segar)
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1 sk esen vanilla

Cara2nya;

1) Putar gula + butter & cheese sehingga kembang
2) Masukkan telur 1 per 1
3) Masukkan tepung,susu tepung,baking powder,soda bikarbonat dan esen vanilla -putar
4) Masukkan susu cair - putar
5)Adunan ni memang likat sedikit - adunan siap
6) Sediakan loyang bersaiz 8' sapu keliling dgn majerin dan taburkan tepung...lapik dgn kertas minyak
7) Bakar pd suhu 150'c selama 45 minit atau sehingga masak
 Setelah masak...biarkan selama 5 minit didlm loyang bagi tepi2 loyang tu renggang sikit supaya senang nk dikeluarkan kek tu nanti
9) Terlungkupkan permukaan kek tu diatas papan kek...tarik kertas minyak perlahan2...dah siap
(kakyah guna loyang 4 persegi saiz 7inci..lebih baik guna 8inci..kak tak ada loyang saiz tersebut.)
 Resepi asal tidak ada marble..kakyah suka2 buat marble...

7 comments:

  1. salam...tumpang tanya...puan guna cheese apa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. brand tatura aje..lebih murah berbanding philar..

      Delete
  2. Salam kak..
    Saya rasa saya guna resepi dari orang yang sama.. Cuma resepi tu dia punya sukatan lain sikit iaitu butter 150 gram, gula 200 gram dan susu cair dia 100ml.. Yang kat sini lain pulak sukatannya... Lepas tu, saya bakar guna 140C, api atas bawah dan bakar selama 45 minit (set timer) tapi kek saya permukaannya merekah..

    Boleh tau tak kenapa agaknya kek saya tu merekah..?

    Terima kasih.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek merekah kalau sudah betul sukatannya..bagi kak mungkin sebab tak menggunakan api bawah dahulu masa awal membakarnya..pada permulaan kita membakar kek..kakyah selalu membakar menggunakan api bawah dahulu selepas 10 minit kemudiannya barulah guna api atas dan bawah..inshaa allah kek tidak merekah..

      Delete
    2. Terima kasih atas info ini, saya selalu buat kek tapi merekah kat atas dia, boleh cuba ni, terima kasih...

      Delete
  3. as salam kak yah...nmpak sedap ni. saya harap jd lah yer.....

    ReplyDelete
  4. saya nak tanya...ada tak jenis resepi yang sama tapi guna sukatan cawan? Saya nie kalau bab timbang menimbang nie bukannya tak suka...tapi takut tak tepat. Bimbang kek tak jd. TQ ya..

    ReplyDelete