250 gm tepung roti
140ml air suam
1 1/2 sk mauripan
1 sk gula
1/2sk garam
1sb marjerin
oregano
Mozarella(dipotong dadu agak besar(untuk dimasukkan dalam bulatan kecil)
1.Masukkan semua bahan dan kalau guna BM tekan butang menu Dough dan tunggu siap dan boleh ke 4
2.Kalau uli tangan masukkan semua bahan dan uli hingga tidak melekat di tangan dan masukkan dalam plastik dan golek2kan ia selama 5 - 8 minit.Keluarkan dan uli seketika.
3 Masukkan dalam bekas bertutup dan biarkan selama 1 jam. Apa bila kembang tumbuk adunan untuk mengeluarkan angin,
4.Bahagikan adunan kepada dua bahagian satu dicanai bulat dan bahagian yang satu lagi dibulatkan sebanyak 20 bahagian yang kecil. Bahagian yang kecil dimasukkan mazarela yang dipotong dadu tadi dan dikemaskan dengan membulatnya..
5.Letakkan ditepi adunan yang dicanai bulat tadi tak perlu terlalu rapat sebab bila menyembang ianya akan menjadi rapat2 juga.Biarkan selama 40 minit dan sebelum bakar cucuk dasarnya dengan garfu dan disapu dengan campuran sos tomato campur chili yang telah dicampur dengan sedikit oregano., 6. Tabur ketulan ayam dan udang yang telah digoreng dengan bawang putih bercampur sedikit oregano.
7 Seterusnya ditaburkan juga dengan nenas, potongan sosej (yang telah direbus terlebih dahulu), bawang besar yang telah dipotong dadu dan cendawan tin dan tomato.
8 Akhirnya, lapisan atas taburkan dengan parutan mozarela, ceddar dam sedikit permessan
.Bakar selama 25 minit dangan suhu 180C atau sehingga masak.
Bahan untuk topping
Ketulan kecil isi ayam
Ketulan kecil isi ayam
Udang segar(dibuang kulit dan dipotong kecil)
2 ulas bawang putih
1 sudu teh sos cili
1 sudu teh oregano
Sedikit garam
Tumis sedikit minyak dan masukkanlah bawang putih(dihiris nipis) biarkan sedikit garing kemudian masukkan ayam dan udang diikuti sos cili, origano dan seterusnya garam. Pastikan tidak berair.
Lain-lain bahan
6 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu teh oregano
Selabu bawang besar(dipotong dadu)
Potongan nanas dalam tin (dibelah kecil)
Tomato (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih
1 sudu teh sos cili
1 sudu teh oregano
Sedikit garam
Tumis sedikit minyak dan masukkanlah bawang putih(dihiris nipis) biarkan sedikit garing kemudian masukkan ayam dan udang diikuti sos cili, origano dan seterusnya garam. Pastikan tidak berair.
Lain-lain bahan
6 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu teh oregano
Selabu bawang besar(dipotong dadu)
Potongan nanas dalam tin (dibelah kecil)
Tomato (dipotong dadu)
Cendawan dalam tin
4 batang sosej(direbus dan dipotong nipis-nipis)
4 batang sosej(direbus dan dipotong nipis-nipis)
Mozarella(diparut)
Ceddar(parut)
Permessan
Cara doh uli tangan boleh rujuk
No comments:
Post a Comment