Bahannya
20 - 25 keping kulit puff pastry(jenama Kawan)
Inti
3 biji telur
85gm susu segar
120gm gula pasir
220ml air panas
1 sudu teh vanila
Larutkan gula dalam air panas. Kacau biar hancur.
Satukan dengan susu, telur dan esen vanila. Pukul biar sebati.
Masukkan ke dalam kulit pastry dan bakar dengan suhu 190C selama 25 - 30 minit.
Kulit puff pastry
Gunakan cutter bentuk cincin bagi setiap keping kulit puff.(guna cutter saiz besar sekali..yang ada 3 saiz tu..)
Masukkan dalam bekas besi yang sesuai, tekan biar rapat ke dindingnya.(bekas tersebut disapu terlebih dahulu dengan margerin)
Masukkan inti dan bakar sehingga masak.
Sesuai dihidangkan ketika panas(dimakan segera)
Bagi mengelakkan pembaziran tak perlulah dipotong dengan cutter cincin...Sekadar masukkan kulit puff dan biarkan ia membentuk bunga(sebab 4 penjurunya naik ke atas)
No comments:
Post a Comment