translate

Friday, 4 October 2013

Sup Ekor Ala Thai

Sekilo ekor lembu(boleh tukar pada tulang biasa)
Selabu bawang besar(potong dadu)
3 ulas bawang putih(mayang)
3 biji cili padi(potong)
2 inci halia(mayang nipis)
Rempah punjut
Sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 batang serai(ketuk)
Sebiji buah tomato(potong 4)
Sebatang carrot(potong memanjang)
Bawang goreng
Daun sup/bawang
Jus limau nipis(sebiji)
10 ulas bawang putih dimayang nipis dan digoreng dengan minyak yang sedikit sehingga garing kekuningan dan akan dimasukkan kedalam sup sebelum kita menutup api dapur kita nanti.

Bersihkan tulang ekor dan rebus sehingga sekali mendidih.  Angkat buangkan airnya.
Masukkan air yang lain dan rebus semula sehingga empuk dagingnya.
Bila empuk masukkan gula dan garam dan biarkan mendidih lagi seketika.Angkat dan biarkan.
Tumis bawang putih dan halia dan cili padi hingga sedikit garing,
Masukkan kulit kayu manis, pelaga dan bunga lawang, kemudian masukkan bawang besar.  Biarkan layu.
Masukkan air rebusan tulang dan kesemuanya.
Masukkan sup punjut tulang,
Masukkan serai dan biarkan mendidih dan tulang mesra dengan bahan-bahan tersebut.
Masukkan carrot dan bawang goreng.
Masukkan juga tomato.
Tambah rasanya lagi (gula dan garam) mengikut kesukaan.
Masukkan jus limau dan daun sup.  Bolehlah diangkat.(sebelum itu masukkan bawang putih goreng bersama minyak-minyaknya sekali)

No comments:

Post a Comment