1/2 cawan nasi dingin diblender dengan 1/2 cawan air)
2 cawan air biasa(paip)
1/2 cawan air panas
Bancuh kesemuanya sekali(kalau kak semua itu diblender)
Kukuslah(pastikan air pengukus dah mendidih betul-betul) dengan api yang kuat di atas tudung periuk atau apa-apa yang sesuai (sapu sedikit dengan minyak)
Kukus selama lebih kurang 3 atau 4 minit.
Kuahnya pula
Setengah kilo ikan selayang (direbus dengan sedikit air ,garam dan 10 keping asam keping)
7 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit halia(masukkan sedikit aja sebab dalam kuahnya kita tak nak ada bau halia)
3 cawan santan.
7 keping asam keping
1 sudu teh lada hitam
gula dan garam
Ikan yang telah direbus tadi dibuang tulangnya(tulang tu jangan dibuang sebab kita nak ambil air tulangnya)
Bawang merah, putih dan sedikit halia diblender.
Lada hitam diblender bersama bahan-bahan di atas atau boleh juga ditumbuk berasingan.
Isi ikan diblender dengan air, begitu juga tulang ikan tadi boleh diblender berasingan dan diambil airnya.
Campurkan bahan-bahan blender atau tumbuk tadi ke dalam santan dan dimasak.
Campurkan juga asam keping, gula dan garam. Masak biar sampai meandidih tapi jangan sampai naik minyak.(Kalau nampak kuah pekat sangat bolehlah ditambah dengan air lagi). Kuah laksam mesti ada rasa lada hitam, sedikit manis dan rasa masin yang sedikit kurang.
Sukatan kuah laksam ini sebenarnya untuk dua kali adunan laksam di atas.
Ulaman
Taugeh
Timun batang
Bunga kantan
Kobis
Kacang panjang
Kacang panjang
Cara menghidangnya selain kuah dan ulaman letakkan juga serunding daging dan telur puyuh rebus..
Bagi cara mengukus dan menggulung laksam boleh rujuk
http://dapurkakyah.blogspot.com/2012/01/laksam-dan-kuahnya.html
Bagi cara mengukus dan menggulung laksam boleh rujuk
http://dapurkakyah.blogspot.com/2012/01/laksam-dan-kuahnya.html
No comments:
Post a Comment