translate
Wednesday, 2 October 2013
Mee Rebus
2 bungkus mee kuning(dicelur dan ditoskan)
4 ulas bawang putih(kisar)
5 ulas bawang merah(kisar)
Seinci halia(kisar)
2 inci lengkuas(kisar)
1/2 cawan udang kering(kisar)
1/3 cawan taucu(kisar)
2 sudu besar cili giling
4 sudu besar serbuk kari daging
3 batang serai(ketuk)
3 biji ubi kentang(rebus dan kisar dengan air bersama taucu tadi)
Setengah kilo daging(potong nipis)
Beberapa ekor udang segar
Gula dan sedikit garam
Tumis bawang bersama halia, cili giling dan lengkuas.
Masukkan rempah kari dan sedikit air. Kacau seketika.
Masukkan udang kering.
Masukkan serai. Kacau biar berbau wangi.
Masukkan kentang dan taucu(keduanya dah diblender dengan air)
Kalau terlebih pekat tambah air.
Masukkan daging. Biarkan sehingga empuk.
Tambah gula dan sedikit garam kalau perlu.
Untuk memasak udang, ambil sesenduk kuahnya dan dimasak bersama udang
Bolehlah dihidangkan bersama mee kuning.
Bahan hiasannya
Telur rebus
cili merah
daun bawang
Taugeh(celur)
Bawang goreng
Jemput-jemput udang kering
1/2 cawan udang kering(kisar dengan sedikit air)
sedikit serbuk kunyit
Sedikit tepung gandum
Bancuhan biarlah pekat dan digoreng dengan minyak biar masak kekuningan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnyer..tergoda ngan kepekatan kuahnya tu...mmmm
ReplyDeleteYah, daging tu sim tukar ngan ayam, ok tak?
ReplyDeleteOk tp lebih sedap dengan daging..
Delete