translate

Friday, 17 October 2014

Puding Buah Naga

Bahannya
Lapisan warna putih
10gm agar-agar serbuk
100gm gula pasir
400ml susu cair
1 sudu teh esen vanila
250ml whipping krim
1/2 biji buah naga(potong nipis)

Masak agar-agar bersama susu cair, gula dan esen vanila hingga mendidih.
Padamkan api dan masukkan whipping krim.
Basahkan loyang/mangkuk kaca dan masukkan separuh daripada agar-agar tadi.
Bekukan(separuh beku), susun buah naga di atasnya dan di tepi loyang/bekas.

Lapisan tengah/buah naga
2 biji buah naga(blender dengan 100ml air)
10gm agar-agar serbuk
200ml air
150gm gula pasir

Meringgue
3 biji putih telur(pukul telur hingga bertanduk)

Masak kesemuanya (kecuali meringgue) sehingga mendidih.  Padamkan api.
Masukkan agar-agar buah naga ke dalam mangkuk telur(meringgue) tadi
Kacau  biar sebati.
Tuang ke dalam loyang tadi.  Bekukan.

Masukkan separuh dari agar-agar putih tadi(kalau dah beku, panaskan semula) ke atasnya.
Hias dengan lebihan buah naga yang telah dipotong kecil
(kalau semasa mencairkan semula agar2 tersebut kita lihat ianya bergintil2, tambahkan ia dengan sedikit air...kurang dari 100ml)

1 comment: