Terima kasih kepada Ida Osman atas perkongsian resepi ini..ada sedikit sukatan yang berbeza dari resepi yang asal..bukan apa hanya untuk memudahkan kyah menggunakannya.
Bahannya
Doh
400gm tepung roti
1 biji kuning telur
150gm susu soya
150gm air sejuk
2 sudu teh mauripan(yis)
1/2 sudu teh bread improver
3 sudu besar shorterning
3 sudu besar gula
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh garam
Bahan tabur
Bijan hitam dan putih
Margerin
Caranya
Masukkan bahan doh kecuali garam dan shorterning ke dalam mesin pengadun kek.(guna mata untuk menguli roti/doh)
Apabila bergaul rata masukkan shorterning dan garam.
Uli selama 15 minit (doh akan jadi elastik)
Tutupkan mangkuk pengadun dengan plastik/ kain selama 40 minit- 1 jam.(naik sekali ganda)
(untuk mempercepatkan proses kembang..kalau cuaca sejuk..masukkan air panas(bukan mendidih) ke dalam mangkuk lain dan rendam mangkuk yang mengandungi doh tadi)
Apabila doh naik sekali ganda, lumurkan tangan dengan minyak masak dan tumbuk doh yang meninggi tersebut.
Bulatkan adunan(60gm) dan susun di dalam loyang(disapu margerin terlebih dahulu) jangan terlalu rapat antaranya.
Biarkan selama 40 minit dan spray adunan dengan sedikit air dan tabur dengan bijan.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 160 - 170C selama 25 minit.
Keluarkan dan sapu dengan margerin.
No comments:
Post a Comment