Bahannya
Cheddar parut/kepingan secukupnya
4 biji kentang
300gm daging(kisar)
Selabu bawang besar(dadukan)
3 ulas bawang putih( cincang)
1 sudu besar rempah daging
3 sudu besar sos tomato
Secubit oregano
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Daun sup/bawang(cincang halus)
1/2 batang carrot(sagat)
2 sudu besar mayonis
Mentega untuk menumis
Sedikit gula dan secubit garam
Panaskan ketuhar dengan suhu 200C.
Bersihkan kentang sebersih bersihnya.
Susun dalam loyang dan bakar dalam ketuhar selama 50 minit.(separuh masa balikkan kentang dan sambung pembakaran)
Keluarkan dan biarkan sejuk.
Semasa kentang dalam oven, mulakan membuat inti.
Panaskan mentega dan tumis bawang putih, bila sedikit garing masukkan bawang besar. Kacau hingga layu. Masukkan serbuk kari(kalau kekeringan masukkan sedikit air)
Masukkan daging kisar. Kacau.
Masukkan oregano, serbuk lada hitam, sos tomato dan mayonis.
Masukkan carrot. Kacau.
Masukkan sedikit gula dan garam. Kacau biar mesra semuanya. Sebelum angkat masukkan daun sup/bawang.
Ubi kentang tadi belah dua dan keluarkan 2/3 daripada isinya.(guna sudu untuk proses mengoreknya)
Masukkan inti dan tutup dengan cheedar.
Susun dalam loyang dan bakar dengan suhu yang sama selama 20 minit.
Salam kak yah..Tengah top juga tengok kentang bako nih.. Kena try juga..Tengok cheese nya meleleh tu yang tak tahan tau..
ReplyDelete