translate

Monday, 5 December 2016

Asam Pedas Ikan Pari

Ikan pari dilumur seketika dengan asam jawa dan dibersihkan.
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
1/2 inci kunyit
2 sudu besar cili giling
Air asam jawa
Sekuntum bunga kantan
seikat daun kesum
2 batang serai
4 helai daun limau purut
2 biji bendir
Sebiji tomato
3 biji cili hijau
Minyak masak untuk menumis

Bawang merah, putih, kunyit  dan halia diblender.
Tumis bahan blender hingga pecah minyak kemudian masukkan cili giling.Kacau biar pecah minyaknya.
Masukkan daun limau purut dan serai.
Masukkan air dan air asam jawa.  Masukkan juga ikan dan masukkan juga daun kesum dan bunga kantan.
Masukkan gula dan garam. Biar mendidih.
Masukkan tomato dan bendi dan biar betul-betul mendidih.  Bolehlah diangkat.

1 comment: