translate

Wednesday 14 December 2016

Kek Pisang

Bahannya
7 biji pisang
10 biji telur
1 1/2 cawan gula halus(bergantung pada kemanisan pisang)
2 cawan minyak masak
3 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bicarbonat
2 sudu teh vanilla
Hirisan pisang untuk hiasan

Caranya
Alas loyang 9X9 dengan kertas kek yang telah disapu minyak/margerin
Panaskan oven dengan suhu 180C.
Lenyekkan pisang.
Ayak tepung bersama baking dan soda bicarbonat.
Pukul telur bersama gula dan esen hingga kembang berbuih-buih.
Masukkan minyak masak dan pukul lagi seketika.
Masukkan pisang.  Kacau.
Masukkan tepung.  Kacau.
Tuang dalam loyang dan susun hirisan pisang ikut kreativiti.
Bakar dalam oven selama hampir 1 jam.  10 minit pertama guna api bawah sahaja dan selepas itu tukar ke api atas dan bawah sehingga masak.

No comments:

Post a Comment