translate

Sunday, 25 December 2016

Homemade Nasi Impit

Bahannya
3 cawan beras(dibersihkan dan ditos)
9 1/2  cawan air
Masak nasi selama 30 minit dalam periuk tekanan yang sesuai.(mod hp)
Masukkan dalam bekas yang sesuai dan dibiarkan semalaman
Kalau menggunakan periuk nasi elektrik biasa,, rujuk spt di bawah
Masak nasi dalam periuk elektrik seperti biasa.
Bila masak, keep warm dalam 10 minit sebelum dimasukkan dalam bekas yang mempunyai penutup.
Pastikan nasi yang dimasukkan dalam bekas penuh untuk memampatkannya semasa kita tutup penutupnya.
Biarkan selama semalaman atau paling awal pun selama 4 jam.(nak cepat sejuk sikit terus simpan dalam peti sejuk)

Sambal ikan
sekilo ikan rebus(buang tulangnya)
2 cawan kelapa parut yang telah digoreng tanpa minyak
15 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 sudu besar lada hitam
3 batang serai(potong kecil2)
1 keping gula melaka
Gula dan garam secukupnya.

Tumbuk kelapa parut sehingga halus dan ketepikan.
Tumbuk bawang merah, putih, halia, serai, lada hitam, gula dan garam sehingga lumat.
Masukkan ikan dan tumbuk sehingga semuanya sebati.
Masukkan dalam kuali dan kacau seketika dengan api yang perlahan(bila bahan sedikit panas bolehlah diangkat balik)
Masukkan kelapa parut tadi dan tumbuk lagi sehingga semuanya sebati.

Bolehlah dihidangkan bersama nasi impit.

3 comments: