translate

Tuesday 1 January 2013

Ayam Bakar dan Nasi Goreng

Ayam Bakar
Setengah ekor ayam(jadikan 2 potongan)
Sebiji tomato(kisar)
Selabu bawang besar(kisar)
Sebatang serai(kisar)
2 tangkai daun sup(kisar)
Setangkai daun rosmari(kisar)
Setangkai daun thyne(kisar)
1 sudu besar jus lemon
Gula dan garam
1 sudu besar minyak zaitun(apa2 pun boleh jugak)
Sedikit minyak untuk dimasukkan dalam kuali

Campur bahan kisar dengan minyak, jus lemon, gula dan garam.
Ayam dibersihkan dan diperap dengan semua bahan di atas.  Biarkan seketika.  Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak.  Bakar separuh masak dalam kuali dan seterusnya dalam ketuhar selama 40minit dengan suhu 200C.

Nasi Goreng
4 mangkuk nasi dingin
5 ulas bawang putih
2 sudu besar sayur campur
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
lada sulah
2 sudu besar bawang goreng
Isi ayam dipotong kecil
Beberapa ekor udang yang telah dibuang kulitnya
Lada hitam

Ketuk bawang putih.
Panaskan minyak dan tumislah bahan di atas tadi.
Apabila bawang sudah kekuningan, angkat/ketepikan bahan goreng tadi dan masukkan sebiji telur dan kacau.
Apabila telur agak masak, gaulkan kesemua bahan dan kuali tadi, biar bercampur dan kemudian masukkan udang dan ayam serta lada sulah.  Kacau seketika.
Masukkan semua  sos, gula dan garam.
Masukkan nasi dan gaul biar sebati.
Masukkan bawang goreng .
Rasalah kesedapan ikut cita rasa masing-masing dan tambah apa yang perlu(kalau dah masuk nasi gula tidak lagi boleh dimasukkan cuma masukkan ajinomoto atau lada sulah)
Angkat dan ketepikan.

1 comment:

  1. menyelerakan sekali kak Yah apa lagi tnegok malam2 ni adusss

    ReplyDelete