translate

Friday 4 January 2013

Nasi Dagang

Nasi Dagang
700gm beras nasi dagang
300gm beras pulut
3 ulas bawang merah
seinci halia
1 gelas santan pekat(dari setengah biji kelapa parut kita blender 1 gelas air panas/masak dan perah)
1 gelas santan cair(setelah diperah santan tadi blender semula dengan 1 gelas air biasa)
gula dan garam
2 sudu besar halba

caranya
1 Basuh campuran beras tersebut dan rendam semalaman.
2.Toskan dan kukus sehingga ianya masak(dengan api yang kuat)
3. Keluarkan dari pengukus dan digaul bersama santan cair yang telah dicampur bersama halba, bawang yang telah dimayang nipis , halia yang dipotong nipis, gula dan garam.
4. Kukus semula dan biarkan seketika.(sehingga naik wap)
5. Angkat dan masukkan ke dalam bekas dan digaul dengan santan pekat yang telah dicampur lebihan bawang, halia, halba, gula dan garam.

Gulai Lengkuas Ikan Tongkol
Seekor ikan tongkol yang agak besar(yang besar lebih sedap dan guna ikan tongkol(Aya) hitam yang isinya putih dan lembut bila masak) dicuci juga dengan air asam jawa dan dibersihkan  direbus dengan sedikit air dan dibubuh asam keping agak banyak (10) dan pastikan ada rasa masinnya ....bubuh garam la tu)
10 ulas bawang merah(kalau guna bawang merah besar 4 biji dah cukup)
1 1/2 inci lengkuas
1 sudu besar cili giling(kalau guna lada kering 4 biji )
1/2 inci kunyit dan kalau guna serbuk kunyit 1/2 sudu teh aja
2 keping asam keping/gelugur
Santan..biar cukup untuk ikan tersebut
Lada Hijau
garam dan gula
Sedikit minyak (yang orang-orang tua punya resipi tak guna minyak)

Cara
Tumbuk atau blender bawang merah, lengkuas, kunyit dan lada kering hingga lumat/hancur.
Tumis bahan blender tadi dengan minyak yang sedikit.(kalau menu asal santan dicampur dengan bahan tumbuk tadi dan terus masak...yang ini kalau tidak kacau betul-betul ia akan berketul-ketul)
Bila bahan blender dan sedikit naik bau masukkan santan dan lada hijau.dan asam keping.
Masukkan juga ikan yang telah direbus tadi...kacau elok-elok untuk memastikan ikan tidak hancur.
Kalau ada sedikit air rebusan ikan tadi boleh dimasukkan sekali.
Rasalah masin dan manisnya dengan memasukkan gula dan garam(gulai ni lebih sedap ada rasa masim dan sedikit manis  dan pada ikannya rasa masin dan masam asam keping tadi)
Angkat bila betul-betul mendidih dan sedikit naik minyak.

2 comments: