5 biji telur
300gm gula halus
200gm tepung gandum(panaskan dua tiga minit dalam ketuhar)
1 sudu teh esen vanila
Minyak masak
Ayak tepung sebanyak 2 kali.
Pukul telur dengan gula hingga kembang.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan senduk.
Masukkan juga esen vanilla.
Masukkan minyak ke dalam acuan bahulu dan panaskan dalam ketuhar yang bersuhu 200C selama 10 minit.
Keluarkan minyak dan masukkan adunan dan bakar selama 7 minit.
Sapu minyak setiap kali membakar bahulu.
Acuan mestilah sentiasa panas ketika memasukkan adunan.
Tengok bahuluy ni kak... rasa dekat nak raya dah
ReplyDeleteNi la kak dok praktis ni...adunannya memang baik cuma acuan kak ni buat perangai...kena beli yang tembaga kot ...
Deleteacuan sy pun selalu menyebabkan bahulu jadi macam ni.
ReplyDelete