resepinya
B - 120ml air sejuk
50gm geletin halal gel
campurkan keduanya dan biarkan seketika.
A - 120ml air biasa/paip
300gm gula pasir
220gm golden sirap
sedikit garam (1/2 sudu teh)
1 sudu teh vanilla
masak bahan2 A di atas sehingga betul-betul mendidih.Angkat periuk dan kemudian dimasukkan ke dalam bekas bahan B tadi. Putar dengan kelajuan tinggi selama 10 - 15 minit (sehingga betul-betul pekat.). Masukkan ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan dibiarkan semalaman (nak letak dalam peti sejuk pun boleh)
Cara memotongnya....Sebelum memotong mashmellow sapukan permukaan atas dan bawah mashmellow dengan campuran tepung jagung dan gula ising (kalau nak kurangkan manis 4 tepung jagung 1 gula iasing) Potonglah dengan pisau pizza atau menggunakan gunting dan biarkan bergaul dengan campuran tepung tadi...selamat makan....
Untuk yang ni kak ambil sedikit adunan yang telah siap diputar, campurkan dengan sedikit strawberry emulco dan pewarna merah. Buat corak seperti kita buat lakaran marble atas permukaan kek.
salam kak yah..
ReplyDeletewah, bestnya..baru tau boleh buat sendiri mashmallow ni..menarik untuk dicuba..
tak sangka boleh wat sendiri rupanya...
ReplyDeleteWahhh..menarik ni kak. ..leh try ;-)
ReplyDeleteNk try la. Yg ni kompem halal. Tq kak
ReplyDeletebestnya yah resepi ni
ReplyDelete