translate

Monday, 3 June 2013

Puding Triffle

Sebiji kek gulung
80gm tepung kastad(jenama Bird)
250 ml susu cair
4 sudu besar gula
Sedikit garam
700ml air
Setengah kotak kristal jelly
Hirisan buah peach
200ml air panas

Kek dipotong dalam ukuran setengan inci dan disusun rapat-rapat dalam bekas dan  tekan sedikit kek tersebut  supaya kemas di dasarnya.
Tepung kastad dibancuh dengan susu cair, air . gula dan sedikit garam dan dimasak menggunakan api yang perlahan.  
Apabila sudah pekat dan sekali mendidih, padamkan api dan dituang ke dalam bekas kek tadi. 
Letak potongan buah di atas lapisan kastad tadi. 
Bancuh kristal jelly dengan 200ml air mendidih dan dimasukkan dalam lapisan terakhir triffle.
Simpan dalam peti sejuk dan bolehlah dipotong bila dihidangkan.

3 comments:

  1. salam kak yah..

    menariknya puding tu..nampak sedap la..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..sedap pula nampak trifle ni..selalu versi cedok2 tapi yang ni boleh main potong2 lagiiii

    ReplyDelete