translate

Wednesday, 5 June 2013

Ikan Bakar Air Asam

Ikan segar
Bakar dalam kuali pembakar yang telah diletak sedikit minyak.

Air Asam
1 biji tomato
1 labu bawang besar
2 biji limau nipis(kalau yang kurang air kena lebihlah sikit)
3 sudu besar asam jawa (bancuh dengan air masak)
Sedikit belacan
4 biji cili api
Gula dan sedikit garam

Bawang besar dan tomato dipotong dadu.
Cili api dipotong kecil-kecil.
Campurkan bahan diatas dengan air asam jawa, perahan limau nipis dan  belacan yang sudah dibakar
Masukkan juga gula dan garam.

5 comments:

  1. salam kak yah..

    air asam tu la yang sangat membuka selera bila makan ikan bakar..nasi pun bertambah-tambah..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...sedapnya kak..terliur saya.......

    ReplyDelete
  3. Sedap nih..kau mkn bulan pose..hehhe

    ReplyDelete