Ikan segar
Bakar dalam kuali pembakar yang telah diletak sedikit minyak.
Air Asam
1 biji tomato
1 labu bawang besar
2 biji limau nipis(kalau yang kurang air kena lebihlah sikit)
3 sudu besar asam jawa (bancuh dengan air masak)
Sedikit belacan
4 biji cili api
Gula dan sedikit garam
Bawang besar dan tomato dipotong dadu.
Cili api dipotong kecil-kecil.
Campurkan bahan diatas dengan air asam jawa, perahan limau nipis dan belacan yang sudah dibakar
Masukkan juga gula dan garam.
salam kak yah..
ReplyDeleteair asam tu la yang sangat membuka selera bila makan ikan bakar..nasi pun bertambah-tambah..
salam kak yah...
ReplyDeletesedapnya....
Assalamualaikum...sedapnya kak..terliur saya.......
ReplyDeleteSedap nih..kau mkn bulan pose..hehhe
ReplyDeleteoh sedapnya...menu sihat ni...
ReplyDelete