translate

Friday, 7 June 2013

Pizza Mini Tepung Atta

Sumber resepi untuk doh kulit pizza dari Ros Jintan Manis
Doh kulit Pizza
350gm tepung roti
150gm tepung atta
35gm susu tepung
3 sudu besar gula
1 biji telur(pukul dengan garfu)
40gm margerin
180ml air suam
6gm yis
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh oregano

Topping
isi ayam yang dipotong kecil dan ditumis bersama sebiji bawang putih(diktuk dan dicincang)
Campuran sos tomato dan sos cili dan dicampur dengan sedikit oregano
nanas tin
Sayuran campuran
Cendawan
Bawang besar dipotong dadu
tomato dipotong dadu/kecil
Parutan mozarella

Pemyediaan kulit pizza
Masukkan semua bahan dan uli hingga tidak melekat ditangan.(seminit dua aje)
Masukkan ke dalam plastik beg yang bersih dan golek-golekkan selama 5 minit.
Keluarkan dari plastik dan uli seminit dua lagi.
Masukkan ke dalam mangkuk besi dan ditutup dengan plastik pembungkus makanan.
Panaskan oven dan set selama 25 minit dengan suhu 180C.
Letak mangkuk besi tadi di atas ketuhar.  Biarkan selama 1/2 jam(wpun ketuhar kita dah habis masanya ketuhar masih lagi panas..(PASTIKAN LETAKNYA DI ATAS KETUHAR BUKANNYA DI DALAM)
Buka plastik penutup tadi dan tumbuk adunan tersebut.
Uli dan bulatkan
Bahagikan adunan kepada ketulan yang kecil.
Canai menjadi bulatan yang leper/nipis
Sapu loyang dengan margerin dan letak pizza mini kita tersebut.
Biarkan setengah jam.
Sebelum meletakkan topping, tekan bahagian tengah pizza dan biarkan tebal bahagian tepinya.
Cucuk dengan garfu bahagian yang ditekan tadi
Sapu dengan sos dan tabur dengan bahan-bahan tadi.
Akhir sekali tabur dengan parutan mozarella
Bakar selama 20 minit atau sehingga masak dengan suhu 170C

1 comment:

  1. Assalamualaikum...k.yah boleh saya cuba ni nampak sedap...=)

    ReplyDelete