translate

Tuesday, 11 June 2013

Puding Kastad Karamel Gula Hangus

Untuk ini kak mintak maaf..gambar kurang clear...tukang ambik gambar sakit..guna handpon aje..nanti cik somi sihat kita baiki balik...

bahannya
A
3 sudu besar gula pasir
5 biji telur
1 tin susu cair
1 cawan air
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila

Sediakan pengukus, dan panaskan air.
Di dalam loyang, goreng gula dengan api yang perlahan sehingga perang dan mencair.
Pukul telur hingga berbuih, masukkan susu, air tepung jagung dan vanila.  Pukul sekadar semuanya sebati.
Tuang pada gula hangus yang telah mengeras tadi.
Kukus selama 45 minit.
Angkat dan sejukkan

B
!/2 bungkus kristal jelly
200ml air panas

Campur keduanya dan tuang ke atas A,  Biarkan sejuk dan beku.

C
40gm tepung kastad(jenama Bird)
120ml susu cair
350 air
4 sudu besar gula pasir

Masak kesemuanya atas api sederhana dan bila mendidih tuang ke atas lapisan B
Sejukkan dan elok dipotong selepas semalaman dalam peti sejuk.

P/s lebih sedap dimakan bersama buahan campuran dalam tin.

1 comment:

  1. Assalamualikum...k.yah sedap nyer..gambar pun masih cantik....=)

    ReplyDelete