translate

Thursday, 4 July 2013

Tart Nanas

Sumber CMG dari Dapur tanpa Sempadan

230gm mentega
400gm tepung gandum
40gm tepung kastad
50gm gula ising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila

Kacau mentega dengan gula ising hingga sebati.  Masukkan kuning telur dan esen vanila.  Kacau lagi.
Ayak tepung gandum dan kastad dan masukkan ke dalam bahan tadi dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan ke dalam penerap tart gulung dan tekan memanjang.
Letakkan inti nanas(bulatkan dengan ukuran yang sesuai)
Gulungkan dan potong lebihannya.
Sapu bahagian atasnya dengan kuning telur yang telah dicampur pewarna kuning.
Susun atas dulang yang telah di alas dengan kertas kertas kek.
Bakar dengan suhu 180C selama 25 - 30 minit.

Inti nanas(cara sendiri)
Sebiji nanas(kupas dan blender)
gula bergantung pada saiz nanas
Beberapa kuntum bunga cengkih
sedikit garam

Masak dan kacau sehingga kering dan berkilat.

3 comments:

  1. Assalamualaikum..k.yah wah dah buat kuih raya...cantik tart akk...=)

    ReplyDelete
  2. buat ni bukan untuk raya..untuk makan2 aje..

    ReplyDelete