translate
Thursday, 18 July 2013
Puding Cendol Berlapis Labu
Setengah tahil agar-agar kering (kalau beli tu tengok berat dia tulis 37.5gm (1 tahil)..haaa bolehlah dilipat dua dan dipotong..guna separuh)
3 1/2 mug air
3/4 mug gula
1/2 biji labu di rebus
1 sudu besar kastad
2 biji telur
1/2 tin susu cair
Caranya
Labu diblender bersama susu cair, telur, tepung kasrad dan sedikit garam hingga hancur.
Masak agar-agar bersama air hingga hancur, kemudian masukkan gula.
Apabila gula sudah hancur bolehlah dimasukkan bahan blender tadi. Masak hingga mendidih dan bolehlah diangkat.
Sejukkan dalam bekas yang sesuai sehingga sedikit beku lapisan di atasnya.
Kalau nak berlapis dua macam ni simpan separuh daripadanya dan rendam bekas dalam air panas(untuk menyelak membeku..kalau malas ..nanti panaskan balik atas dapur..)
Lapisan Atas
Setengah tahil agar-agar kering
3 1/2 mug air
1/2 tin susu cair
1/2 mug gula
sebungkus cendol
Sedikit garam
Masak agar-agar bersama air hingga hancur, kemudian masukkan gula.
Masukkan cendol (yang telah dibuang airnya dan ditoskan).
Kacau perlahan-lahan.
Masukkan susu cair dan sedikit garam.
Biar sampai mendidih.
Bolehlah diangkat dari dapur.
Masukkan ke dalam lapisan puding labu tadi secara berhati-hati dan biarkan beku.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
canteknya kak yah.. berseri2 dengan warna kuning tu..
ReplyDeleteermmm sedap nyer Kak Yah .. cantik puding akak nie nampak menyelerakan :)..
ReplyDeletecantiknya...dahla sy ni suka labu...bila nak try ni....geram jek dpt tengok
ReplyDeleteEmmm mesti sedap kan yah.. cantik gabungan warnanya stok labu kukus dah ada huhu cendol malas nak tekan huhu
ReplyDeleteada petua tak?
ReplyDeletenak pilih labu yang manis
kekdg beli, n masak labu tu tawar ler
tkasih