translate

Thursday 22 August 2013

Udang Kam Heong





Bahannya
10 ekor udang segar saiz besar (biarkan kepala dan ekornya dan ditanggalkan bahagian tengah)..kak tak buang, untuk lebih mudah semasa nak makan lebih baik buang kulit tengahnya.
4 biji bawang putih(mayang nipis)
1 biji bawang merah besar(potong dadu)
Sedikit halia(dihiris dan dipotong nipis)
Beberapa biji cili padi(potong kecil)
2 sudu besar udang kering(direndam dengan air panas dan ditoskan dan dicincang kecil)
1 sudu rempah kari daging(dibancuh dengan sedikit air..jadikan pes)
2 sudu besar taucu
Setangkai daun kari
Gula dan garam
Sedikit minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama bawang merah dan halia.
Masukkan juga cili padi.
Apabila naik wangi masukkan udang kering.  Goreng seketika(seminit dua)
Masukkan pes kari dan taucu.
Masukkan udang dan daun kari.
Masukkan juga bahan perasa(gula dan sedikit garam(kalau perlu)
Goreng sehingga udang masak.

2 comments: