translate

Saturday, 9 November 2013

Talam Keladi




Lapisan bawah
300ml santan
70gm tepung beras
1 sudu kecil tepung gandum
250gm keladi(rebus dan lenyek)
70gm gula pasir
Sedikit garam

Loyang 6X6 dialas dengan plastik dan disapu sedikit minyak.  Ketepikan.
Campurkan semua bahan kecuali ubi.
Kacau sehingga tidak bergintil.
Masukkan ubi dan kacau serata.
Masukkan kedalam loyang dan kukus dalam pengukus yang telah mendidih airnya selama 20 minit.(pastikan tutup loyang dengan aluminium foil)

Lapisan atas.
100gm santan
80gm gula pasir
2 sudu besar tepung beras
1biji telur(pukul dengan garfu dahulu)
Sedikit garam
Pewarna purple
Perisa keladi

Campurkan semua bahan dan masukkan kedalam lapisan yang siap kukus tadi.
Kukus semula dengan cara sama selama 20 minit .
Bila masak sejukkan dalam peti sejuk dan siap untuk dipotong.

1 comment:

  1. Sedapnya dh lama mengintai resepi ni..boleh la cuba nti

    ReplyDelete