translate
Monday, 24 February 2014
Cucur Udang
Bahannya
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
3/4 cawan air suam
2 sudu teh yis kering(mauripan)
Sebiji telur
3 sudu besar gula
1/8 sudu teh serbut kunyit
Sedikit garam
Secawan taugeh
Beberapa tangkai daun kucai (potong kecil)
Sedikit cili merah(potong kecil)
2 sudu besar bawang goreng
1/2 labu bawang besar(potong dadu)
2 tangkai daun bawang(potong)
Udang segar
Adun semua bahan kecuali udang segar.
Perap seketika. Biar agak naik sedikit.
Panaskan minyak (minyak agak banyak)
Sudukan adunan ke dalam senduk dan letak seekor udang di atasnya.
Gunakan senduk yang lain(biar saiznya hampir sama) dan tekan belakang senduk tersebut ke atas udang dan adunan yang di dalam senduk yang satu itu.
Masukkan dalam minyak yang panas dan menggunakan senduk yang fungsinya menekan tadi keluarkan adunan yang di dalam senduk yang satu lagi tersebut.
Goreng sehingga kekuningan dan masak.
Angkat dan toskan.
Lakukan proses yang sama untuk yang seterusnya.
Potong cucur udang kecil-kecil dan boleh dimakan dengan sos kacang atau lebih mudah dengan sos pencicah.
Nota... Untuk memudahkan proses goreng menggoreng rendam dahulu kedua senduk dalam minyak yang panas tersebut dan pastikan kedua senduk sentiasa panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment