translate

Monday, 24 February 2014

Percik Ikan Tenggiri


Bahan-bahannya
Beberapa keping ikan tenggiri (dibersihkan dan diperap dengan seulas bawang putih, seulas bawang merah dan ditumbuk halus bersama sedikit garam)
5 ulas bawang merah(kisar)
Seulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
Sebatang serai(ketuk)
Sekeping asam keping
Secawan santan
2 sudu kecil tepung beras(dibancuh dengan sedikit air)
Gula dan garam


Kuah
Campurkan santan bersama bahan kisar, serai, asam keping, , gula dan garam.  Masak biar mendidih.  Masukkan bancuhan tepung beras.  Biar mendidih dan nampak sedikit pekat.


Ikan
Panaskan kuali rata dengan sedikit minyak.  Panggang ikan biar masak kedua-dua bahagian.
Curahkan sedikit kuah pada bahagian badan ikan dan pastikan biar sedikit mesra antara kuah dan isi ikan tersebut..  
Bolehlah diangkat dan tuangkan lebihan kuah pada ikan tersebut.

4 comments:

  1. wow... sedap percik.. kalau gantikan dengan ikan tongkol boleh gak kot ye..

    ReplyDelete
  2. boleh tapi tak biasa orang buat dengan ikan tongkol..

    ReplyDelete
  3. Tq k.yah..sy bru jer buat ayam percik lunch td...
    Xpenah guna ikn tenggiri..leh cuba ni.. :)

    http://znzabadistore.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
  4. It is not always about following a recipe letter for letter.
    These include an ice cream maker, juicer, slicer, strainer, and ravioli maker.

    Also in the box with the mixer is a flat beater, dough
    hook, and wire whip.

    Also visit my web-site ... Gardena Robotklippare

    ReplyDelete