translate

Monday, 3 February 2014

Green Velvet Cheese Leleh


Kek Green Velvet


3 sudu besar susu  tepung dibancuh dengan air bagi menjadi 180ml air susu
2 sudu besar jus lemon(boleh juga diganti dengan cuka)
Keduanya diperap seketika bagi menjadi buttermilk

330 gm tepung gandum
3 sudu teh baking powder
3 sudu besar tepung susu
3 sudu besar serbuk koko
210gm gula kastor
5 biji telur
250gm mentega
1 sudu besar Pewarna hijau

1 sudu teh baking powder
1 sudu besar cuka

Ayak tepung gandum, baking powder, serbuk koko, susu tepung dan , sebanyak dua kali.
Putar mentega dengan gula hingga kembang. kemudian masukkan telur satu persatu.
Masukkan pewarna hijau.Masukkan tepung yang telah diayak ke dalam adunan berselang seli dengan buttermilk sehingga habis sambil memukul dengan kelajuan sederhana.  
Campurkan baking powder dengan cuka dalam mangkuk kecil.  Kacau dan pastikan ianya berbuih.
Segera masukkan ke dalam adunan dan kacau biar sebati.  
Masukkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan margerin dan  dialas dengan kertas kek
Bakar dalam oven dengan suhu 170C dan selama 50 minit.(pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu dan untuk mendapatkan kek yang tidak merekah lakukan proses pembakaran dengan menggunakan api bawah dahulu selama 10 minit dan bertukar kepada api atas dan bawah masa yang selebihnya)
Apabila kek sudah masak sejukkan.

Lapisan keju
250gm krim cheese
200gm whippng creme
3 sudu besar gula kastor

Putar krim cheese sehingga sedikit kembang dan masukkan gula.  Putar.
Masukkan whipping creme dan putar sehingga kelihatan putih dan berkrim.

Sapu atas kek tadi dan boleh juga ditabur dengan parutan cheedar.
Simpan di dalam peti sejuk seketika.

cara buat kek dan prosesnya boleh rujuk
http://dapurkakyah.blogspot.com/2013/03/green-velvet-cheese-cakestep-by-step.html

No comments:

Post a Comment