translate

Tuesday, 25 February 2014

Roti Pisang

Bahannya
500gm tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
4 sudu besar gula
3 sudu besar shortening
2 sudu besar water roux
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
Sepeket yis mauripan(11gm)
1 biji Telur(pukul dengan garfu)
Air
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila

Cara membuat water roux
50gm tepung gandum
250ml air
Masak atas api yang perlahan sehingga pekat.  Sejukkan.

Bahan gliss
Kuning telur(pukul dengan garfu)

Masukkan telur dalam mangkuk, masukkan susu pekat dan air.  Biar sukatan menjadi lebih kurang 250ml.
Masukkan yis dan biarkan sehingga berbuih.

Dalam bekas lain, masukkan tepung, baking powder, bread improver, gula, shortening dan susu tepung...Biar bercampur.
Bulatkan lubang di tengahnya.  Masukkan cecair tadi dan esen vanila dan adun biar menjadi ketulan yang kasar.
 Masukkan dalam beg plastik dan lenyekkan selama 5 minit.
Cara mengulinya boleh rujuk
http://dapurkakyah.blogspot.com/2013/05/donat-mayoniscara-menguli-tangan.html
Masukkan adunan ke dalam bekas/mangkuk besi dan perap seperti yang telah dirujuk tadi.
Bila adunan telah kembang, tumbuk adunan tersebut untuk mengeluarkan anginnya.
Bulatkan adunan dan bahagikan kepada dua bahagian.
Ambil satu bahagian adunan dan gelek menjadi empat persegi yang lebar.
Sapukan adunan pisang ke atasnya dan gulung dengan cermat.
Potong kepada lapan bahagian dan letak setiapnya ke dalam bekas/kertas kek mangkuk.
Masukkan ke dalam petitin dan biar ia mengembang.
Sapu permukaannya dengan sedikit telur.Masukkan dalam bekas yang telah disapu margerin dan dialas kertas kek.an bakar.  
Bakar dengan suhu 160C selama 20 minit.

Inti Pisang
4 biji pisang(lecekkan hingga hancur)
20gm mentega
3 sudu besar gula perang
30gm walnut(cincang)
1 sudu kecil esen vanila

Campurkan kesemuanya.

No comments:

Post a Comment